Ogłoszenie

Zapraszam do aktywnego krzystania z forum

#1 18-04-2013 10:15:00

ToniMorki

Laik

Zarejestrowany: 11-04-2013
Posty: 1

Prażoki

Składniki:

- ok 1 kg ziemniaków,
- 7 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- smażona cebulka z boczkiem lub brzuszkiem na okrasę

Ziemniaki normalnie wstawiamy, solimy, gotujemy. Gdy ziemniaki zaczynają się robić miękkie (powiedzmy pod koniec gotowania) odlewamy od nich wodę, ale nie całą, musi zostać tyle żeby ziemniaki się nie przypaliły, ale nie mogą całe pływać w wodzie (wody możemy nie wylewać tylko zostawić w innym naczyniu, w razie jakby było za mało to będzie jak znalazł) Zasypujemy mniej więcej równą warstwą mąki ziemniaki (tak żeby nie była w jednym miejscu, im mniej damy maki tym prazoki beda bardziej miekkie). Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Jeśli nam zostało dużo wody w garnku to ją odlewamy zostawiając trochę (odcedzamy). Bierzemy się za ubijanie ziemniaków z mąką, pałką lub tłuczkiem do ziemniaków. Najlepiej robic to w dwie osoby, jedna musi trzymac garnek a druga ubija :-)  Robimy to tak długo aż nie będzie widać mąki a masa zrobi się gęsta i lekko ciągnąca. Jeśli wydaje nam się że jest za sztywna można wlać trochę pozostawionej wody. Im więcej dodamy mąki tym będą mniej ciągnące. Łyżką (najlepiej natłuszczoną) nabieramy po trochu masę i zrzucamy na talerz, tworząc coś na kształt wrzeciona i tak do wykończenia masy. Z kilograma wychodzi prażoków całkiem sporo, myślę że spokojnie na 3 osoby.
Prażoki polewamy okrasą, podajemy z kapuśniakiem lub maślanką.
Są pyszne w takiej postaci ale również odsmażone :-)
Jeśli zostanie nam w garnku masa ziemniaczana, trzeba ją od razu przerobić na prażoki (nawet jeśli od razu ich nie zjemy) i ułożyć na talerzu, najlepiej tak jak kopytka aby się nie sklejały bo jak się skleją to będziemy mieli jedną masę. Gdy już ostygną możemy je przesmażyć na domowym smalcu z odrobiną skwarków na złoty kolor. Jeśli nie mamy skwarków możemy użyć oleju lub oliwy z oliwek

Smacznego

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.led.pun.pl www.shugochararpg.pun.pl www.rifp.pun.pl www.zhpgizycko.pun.pl www.lexus.pun.pl